Lectii Romana

In momentul in care ai nevoie de o lectie la Romana noi venim cu solutia.
Pe acest website vei gasii toate lectiile la Romana facute in liceu.

  Au fost gasite 50 articole in categoria Lectii Romana.
 1. Universul - geneza si evolutieciteste articolul

  def : totalitatea corpurilor si relatiilor cosmice. inceputurile universului au avut loc acum 13 – 15 miliarde de ani cand intreaga materie era concentrata intr-un supraatom de dimensiuni foarte mici si densitati infinit de mari. datorita temperaturilor si presiunilor ridicate supraatomul a explodat avand loc marea explozie (bingbang). cu privire la evolutia universului in viitor au fos..
  Categorie : Lectii Romana

 2. Criticismul junimistciteste articolul

  junimea este o societate infiintata in 1863 la iasi. fondatori: titu maiorescu, petre p. carp, iacob negruzzi, theodor rosseti.    obiective: educarea oamenilor prin cultura, raspandirea spiritului critic, incurajarea literaturii nationale, combaterea imitatiilor, unificarea limbii literare si si normarea ei, originalitatea pe criteriul valoric. se discuta problema ortografi..
  Categorie : Lectii Romana

 3. Morometiiciteste articolul

  marin preda debuteaza in 1948 cu volumul de nuvele „intalnirea din pamanturi”.  alte nuvele: „figuri”, „ferestre intunecate”; romane „morometii”  volumul 1 (1955), 2 (1967), „marele singuratic” (1977), „delirul”, „cel mai iubit dintre pamanteni” (1980); teatru „martin bormann”; eseuri „viata ca o prada”, „imposibila intoarcere”. particularitatile stilistice al..
  Categorie : Lectii Romana

 4. Poporanismulciteste articolul

  poporanismul este un curent politico-ideologic, cu implicatii estetice si litarare, activ la sfarsitul secolului al xix-lea si inceputul celui de al xx-lea. organe de presa principale: „evenimentul literar” (1893-1894) si „viata romaneasca” (1906-1916).  pentru garabet ibraileanu, poporanismul  nu era decat prelungirea si revitalizarea in noi conditii istorice a miscarii de aut..
  Categorie : Lectii Romana

 5. Samanatorismulciteste articolul

  samanatorismul este un curent literar, ideologic si social-politic in primul deceniu al secolului al xx-lea, denumit dupa revista „samanatorul” care a reprezentat, in modul cel mai pregnant, teoretic si practic, directiile de manifestare. aparitia „samanatorului”, revista literara saptamanala (bucuresti, intre 2 decembrie 1901 si 27 iunie 1910) a fost pregatita ca program, de publicatii ..
  Categorie : Lectii Romana

 6. Traditionalismulciteste articolul

  traditionalismul presupune in sens larg o atasare fata de valorile traditiei, de specificul national si o respingere a tot ce este inovator\nou. in sens restrans este un curent literar aparut in prima parte a secolului al xx-lea care se orienteaza catre folclor, civilizatie rurala, etnic si etnografic. traditionalistii resping cultura civilizatiei urbane (moderne), conserva interesul pen..
  Categorie : Lectii Romana

 7. Femeia in rosuciteste articolul

  indepartarea de la modelele anterioare ; intentia de a soca; realitatea si fictiunea se imbina fara a se mai putea face distinctia intre ele; parodieaza modelele anterioare; spirit ludic, ironic. romanul este un experiment (scris in 17 zile).  viziunea este discontinua (asemenea unui puzzle)= nu putem reconstitui firul narativ in totalitate. registrele narative se intersecteaza si ..
  Categorie : Lectii Romana

 8. Testamentciteste articolul

  titlul este unul anticipativ. negatia cu care incepe textul accentueaza valoarea bunului mostenit. inca de la inceput ne dam seama ca arghezi face din poezie o profesie de credinta.  in conceptia argheziana, orice carte instituie un cult al stramosilor, fiind forma cea mai inalta de oglindire a spiritualitatii unui popor. cartea reprezinta evolutie „de la strabunii mei pana la tine”..
  Categorie : Lectii Romana

 9. Flori de mucigaiciteste articolul

  titlul : flori = frumos;  mucigai - urat => oximoron care reflecta estetica uratului. poezia deschide volumul cu acelasi nume= arta poetica ( pentru toata estetica uratului). volumul este intitulat dupa volumul „florile raului” al lui baudelaire. transformarea uratului in frumos. creatorul cauta frumosul din urat, eul liric nu concepe uratul si frumosul ca doua categor..
  Categorie : Lectii Romana

 10. Psalmciteste articolul

  psalm „sunt vinovat...” eul liric isi recunoaste pacatele „sunt vinovat\ pacatul meu adevarat\e mult mai greu de neiertat”.  divinitatea este exprimata antitetic fata de psalmist „sa te rastorn pe  tine, dumnezeu”, divinitatea este intangibila si nu poate fi egalata de psalmist.   psalm „tare sunt singur...” „tare sunt singur...”- eul poetic isi expune pierderea..
  Categorie : Lectii Romana

In cazul in care nu gasesti lectia dorita, ne poti trimite un email la contact@materie.ro si vom face tot posibilul sa te ajutam. Iar daca detii diferite completari, am fi recunoscatori daca ni le-ai impartasi.

« Previous12345Next »