Printeaza / Trimite completari

Harta politica a Europei

Acasa » Lectii Geografie

Harta politica a Europei

Sunt 44 de state situate integral in Europa si doua state desfasurate pe doua continente: Turcia, Rusia (15 milioane de km patrati din care 4,4 milioane de km patrati se desfasoara in Europa).

  • Europa nordica: Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Danemarca, Lituania, Estonia, Letonia.
  • Europa estica: Rusia, Belarus, Ucraina.
  •  Europa vestica: Marea Britanie, Irlanda, Franta, Andora, Monaco, Belgia, Olanda, Luxemburg.
  • Europa sudica: Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Albania, Bulgaria, statele din fosta Iugoslavie.

 

                Populatia Europei 700 milioane de locuitori, Romania 21,7 milioane de locuitori.

                Evolutia numerica a populatiei este influentata de sporul natural. Tarile din Europa estica si sud estica  au valoare negativa, Europa de vest are valoare usor pozitiva.  Cel mai mare spor natural din istoria Romaniei a fost in 1967 si in 1968 cu valoare de 18 la mie si 17 la mie.

                Contingent- persoane nascute in acelasi an.

                Evolutia numerica a populatiei este influentata de sporul migrator. Diferenta dintre imigranti si emigranti.

                O problema importanta in Romania si Europa este imbatranirea demografica si scaderea numerica a populatiei. Densitatea medie a Europei 70 locuitori pe kilometru patrat. In Romania 90, 4 locuitori pe kilometru patrat. Diferenta de densitate depinde de: clima, relieful, existenta resurselor naturale.

                Cea mai mare densitate din Europa este in Monaco 16 200 locuitori pe kilometru patrat.

                In Romania cea mai mare densitate a populatiei se gaseste in judetele Ilfov, Prahova, Iasi, Galati, Dambovita; cea mai mica densitate a populatiei se gaseste in judetele Tulcea,  Covasna, Caras-Severin.

                Structura nationala: 89,5 la suta romani; 6,6 la suta maghiari; 2,5 la suta rromi; 0,3 la suta germani; 1,1 la suta alte nationalitati.

                Forme de guvernamant – cea mai mare parte a tarilor au drept forma de guvernamant republica. 10 state monarhii: Norvegia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Luxemburg, Spania, Liechtenstein, Monaco.

                Orasele Romaniei si Europei.

                Clasificarea oraselor:

               

Dupa vechime:

                Din perioada Antica: Knossos (cel mai vechi), Marsilla, Tomis, Histria, Calatis, Atena, Cartagina.

                Din perioada daco-romana: Roma, Londra (Londin), Paris (Lutetia), Viena, Koln, Apulum (Alba- Iulia), Napoca (Cluj), Dobeta, Potaisa (Turda), Dierna (Orsova).

                Din perioada feudala (medievala): Moscova, Praga, Budapesta, Sevilla, Sighisoara, Brasov, Sibiu.

Dupa numarul de locuitori:

Cele mai mai aglomeratii urbane: Moscova 12,3 milioane locuitori; Paris, Londra 11.2- 11.3 milioane de locuitori, Istambul 10.4 milioane de locuitori.

In Romania, Bucuresti aproximativ 2 milioane locuitori.

Cu o populatie intre 200 000-350 000 de locuitori: Iasi (Bahlui), Constanta, Timisoara (Bega), Cluj-Napoca (Somesul Mic), Brasov, Craiova (Jiu), Galati, Braila, Ploiesti, Oradea (Crisul Repede).  

Cu o populatie intre 100 000-200 000 locuitori: Baia Mare, Satu Mare (Valea Somesului), Arad(Mures),  Targu Mures (Mures), Sibiu (Cibin), Drobeta-Turnu Severin, Ramnicu Valcea (Olt), Pitesti (Arges), Buzau (Buzau), Focsani, Bacau, Piatra Neamt.

Cu o populatie intre 50 000-100 000 locuitori: Zalau,Turda (Aries), Medias (Tarnava Mare), Alba-Iulia (Mures), Deva (Mures), Hunedoara (Strei), Resita, Targu-Jiu (Jiu), Sfantu Gheorghe (Olt), Slatina (Olt), Alexandria (Vedea), Giurgiu (Dunare), Calarasi, Tulcea, Targoviste (Ialomita), Slobozia (Ialomita), Onesti (Trotus), Vaslui, Barlad, Roman, Bistrita.

               

Caracterizare orase

                Moscova : partea centrala a Rusiei Europene. Situata pe raul Moscova. Orasul a fost infiintat in perioada medievala. Dispunere radiar concentrica. Populatie 12.3 milioane locuitori (cea mai mare aglomeratie urbana). Are iesire la 5 mari: Caspica, Neagra, Azov, Alba, Baltica. De la Moscova pleaca cea mai lunga magistrala feroviala, Transiberiana Moscova-Vladivostok. Tot in Moscova se gaseste cel mai intens folosit metrou din Europa care transporta cei mai multi pasageri.

                Obiective turistice : Kremlinul, Piata Rosie.

 

                Londra : infiintata in perioada daco-romana, situata pe Tamisa (estuar) in sud estul Marii Britanii. In Londra s-a dezvoltata industria petrochimica, industria constructoare de masini.  Londra are cel mai vechi metrou din Europa, cel mai mare aeroport  ca marime Heathrow.

                Obiective turitice : palatul Buckingham, Big Ben, Greenwich.

                Paris : perioada daco-romana. Situat in nord-vestul Frantei pe Sena. Paris este capitala modei si a luminei.Parisul are 11 magistrale feroviare TGV, 24 magistrale rutiere.  Eurostar parcurge Londra-Paris. Este dezvoltata industria de cosmetice si farmaceutice.

                Obiective turistice : Luvru, Notre dames, Turnul Eiffel.

 

                Bucuresti : situat in partea central sudica a Romaniei pe Dambovita si Colentina. Orasul a fost atestat documentar in 1459 in timpul lui  Vlad Tepes. 1859 devine capitala. Are o suprafata de 238 kilometri patrati. Are ca populatie 2 milioane de locuitori.  Functii: politice si administrative, industriale, comerciale. Transport: 2 aeroporturi, 9 magistrale feroviare. Cultural: universitati, muzee.

                Probleme : lipsa spatiilor verzi, lipsa locurilor de parcare, poluare, infrastructura invechita.


Harta politica a Europei

harta politica europa


Articole asemanatoare cu Harta politica a Europei

 1. Uniunea Europeana - aspecte general.. citeste articolul

                  Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a ade..

  Categorie: Lectii Geografie

 2. Unitati majore de relief in Europa citeste articolul

  Unitatile majore de relief reprezinta subdiviziuni ale treptelor de relief caracterizate prin limite relativ clare si precise si printr-o relativa omogenitate a conditiilor naturale.     Unitatile montaneAlpii Scandinavici se ..

  Categorie: Lectii Geografie

 3. Industria citeste articolul

  Industria energiei electrice                 O treime din productia de energie electrica este obtinuta in Europa. Jumatate din energia electrica din Europa este obtinuta in..

  Categorie: Lectii Geografie

 4. Hidrografia Europei si a Romaniei citeste articolul

  Europa   Apele oceanice:  In nord : Marea Barents, Marea Alba, Marea Baltica, Marea Nordului, Marea Manecii. In vest : Oceanul Atlantic. In sud : Marea Ligurica, Marea Tireniana, Marea Ionica, Marea Adriatica, Marea Egee..

  Categorie: Lectii Geografie

 5. Europa si Romania - elemente geogra.. citeste articolul

  Caracteristici generale ale Europei si ale Romaniei. Europa, penultimul continent ca suprafata (104 milioane km patrati), populatie- 700 milioane locuitori, densitate 70 locuitori. Limita care separa Europa de Asia este formata din muntii U..

  Categorie: Lectii Geografie

 6. Clima europei citeste articolul

  Definitie - clima : evolutia tipica a vremii pe o suprafata si un interval mare de timp.Definitie - vremea : starea climei la un moment dat si pe o suprafata determinata. Factorii genetici ai climei (determina si influenteaza clima).Pozitia ge..

  Categorie: Lectii Geografie