Printeaza / Trimite completari

Relatiile diplomatice ale Romaniei in ultima parte a regimului lui Ceausescu

Acasa » Lectii Istorie

Relatiile diplomatice ale Romaniei in ultima parte a regimului lui Ceausescu

1975 la Helsinki s-a desfasurat Conferinta pentru securitate si cooperare, s-a incheiat cu semnarea unor documente.

Actul final consemna angajamentul semnatarilor de a respecta drepturile omului. Lumea Occidentala sesizeaza modul in care drepturile omului erau incalcate in Romania.

Regimul capata tot mai multe accente staliniste, incepe sa se degradeze tot mai evident nivelul de trai => relatiile internationale ale Romaniei se restrang (Romania devine tot mai izolata pe plan international spre sfarsitul regimului, de catre statele Occidentale).

SUA discuta despre retragerea Clauzei, iar Ceausescu a renuntat la ea. Romania mai avea relatii doar cu tarile arabe si lumea a treia.

Dupa venirea lui Gorbaciov (1985) Ceausescu a incetat sa mai fie preferatul Occidentului. Politica de destindere promovata de Perestroik.

Devine o problema a Moscovei si statelor vecine.

Intr-o vizita in Romania, Gorbaciov a vorbit despre necesitatea unor reforme. Faptul ca Ceausescu nu a inteles ceea ce Gorbaciov a zis, a determinat prabusirea regimului. 


Articole asemanatoare cu Relatiile diplomatice ale Romaniei in ultima parte a regimului lui Ceausescu

 1. Consecinte internationale ale cedar.. citeste articolul

  Abdicarea lui Carol si preluarea puterii de catre Antonescu=> apropierea de Germania se finalizeaza. Noiembrie, Romania adera la Pactul Tripartit.  22 iunie 1941 Romania a intrat in razboiul antisovietic (Romania si Germania ataca URSS) =..

  Categorie: Lectii Istorie

 2. Romania in relatiile internationale.. citeste articolul

  Recunoasterea internationala a Marii Uniri=> 1919- 1920 conferinta de pace de la Paris prin tratatele semnate cu invinsii. Tratatul de la Saint Germanin cu Austria recunoastea unirea cu Bucovina. Tratatul de la Neuilly cu Bulgaria mentinea ..

  Categorie: Lectii Istorie

 3. Constructia democratiei citeste articolul

  S-a constituit o noua putere dupa inlaturarea comunismului. S-a construit FSN (frontul salvarii nationale). FSN – anunta un program de 10 puncte ce viza revenirea la democratie. Trasaturi: revenirea la pluralismul politic (oficial 31 decembr..

  Categorie: Lectii Istorie

 4. Constructia democratiei post-decemb.. citeste articolul

                  Inlaturarea regimului comunist 1989. Majoritatea statelor comuniste europene au indepartat comunismul pe cale pasnica (datorita faptului ca la conducerea URSS-ului se afla Mihail Gorbacio..

  Categorie: Lectii Istorie

 5. Romania postbelica citeste articolul

  Contextul tranzitiei spre comunism. In anii 1944-1947 – perioada de lupta intre monarhie (au incercat revenirea la democratie dupa dictatura lui Antonescu) si comunisti (instaurarea comunismului). Context international. Intelegerile marilor put..

  Categorie: Lectii Istorie

 6. Politica externa a Romaniei in ulti.. citeste articolul

  Spre sfarsitul anilor 50 apar primele semne ale indepartarii de Moscova, mai ales ca in 1958 trupele sovietice se retrag din Romania. Se imbunatatesc relatiile cu Iugoslavia. Romania a continuat sa intretina relatii diplomatice cu China si Alba..

  Categorie: Lectii Istorie