Printeaza / Trimite completari

Traditionalismul

Acasa » Lectii Romana

Traditionalismul

Traditionalismul presupune in sens larg o atasare fata de valorile traditiei, de specificul national si o respingere a tot ce este inovator\nou. In sens restrans este un curent literar aparut in prima parte a secolului al XX-lea care se orienteaza catre folclor, civilizatie rurala, etnic si etnografic.

Traditionalistii resping cultura civilizatiei urbane (moderne), conserva interesul pentru valorile nationale si continua  demersul celor de la Dacia literara si al junimistilor, dar intr-o maniera radicala.

  Traditionalismul inglobeaza 3 mari directii: samanatorism, gandirism si poporanism.

1.       Samanatorism

Nicolae Iorga, revista Samanatorul.

Idei:

-          Idilizarea satului si a taranului

-          Elogiul dreptatii

-          Prezentarea unor evenimente placute (cadru idilic)

-          Prezinta civilizatia urbana drept un factor destructiv al sufletului unui popor

Reprezentanti: Goga, Cosbuc, Emil Garleanu.

2.       Poporanism

-          Curent literar si politic dezvoltat in Europa de est si centrala si introdus la noi de Constantin Stere. Revista in care directia este promovata este „Viata romaneasca”  condusa de Gabaret Ibraileanu.

Deosebiri fata de samanatorism: evoca o exitenta chinuita a taranului; considera ca intelectualii ar trebui sa „lumineze” satele; prezinta o lume dominata de boli si de lipsa educatiei care duc la disparitia satului romanesc.

Reprezentanti: Agarbiceanu, Gala Galaction.

3.       Gandirism

-          Nume dat de revista Gandirea

-          Printre teoreticieni se numara Nichifor Crainic cu articolul manifest „Sensul traditiei”

-          Gandiristii isi propun reprezentarea unui sat arhaic, dominat de mituri si credinte stravechi; ei evoca trecutul istoric intr-o maniera mitica; pun accent  pe religia ortodoxa si afirma apartenenta la Orient.

Reprezentanti: Pillat, Blaga, Voiculescu, Arghezi.

 


Articole asemanatoare cu Traditionalismul

 1. Poporanismul citeste articolul

                  Poporanismul este un curent politico-ideologic, cu implicatii estetice si litarare, activ la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de al XX-lea. Organe de presa principale: ..

  Categorie: Lectii Romana

 2. Samanatorismul citeste articolul

                  Samanatorismul este un curent literar, ideologic si social-politic in primul deceniu al secolului al XX-lea, denumit dupa revista „Samanatorul” care a reprezentat, in modul cel mai pre..

  Categorie: Lectii Romana

 3. Romantismul citeste articolul

  Curent aparut la sfarsitul secolului al XVII-lea si dezvoltat in prima parte a secolului al XIX-lea. Trasaturile romantismului literar: Respinge regulile clasicismului. Accentueaza libertatea individului.Preferinta pentru spatii exot..

  Categorie: Lectii Romana

 4. Orientari Avangardiste citeste articolul

  Avangarda provine din frantuzescul „avant-garde” si literal s-ar traduce „grup care merge inainte”.  Avangarda desemneaza o atitudine estetica, o incercare de depasire a formelor artistice invechite. Desi toate curentele au avut un carac..

  Categorie: Lectii Romana

 5. Pasoptismul citeste articolul

  Este expresia romaneasca a romantismului, dar imbina in asamblu manifestarilor sale si elemente clasice, fapt care demonstreaza ca literatura romana nu a parcurs acest curent. Numele este dat de miscarea politica, economica si sociala cunoscut..

  Categorie: Lectii Romana