Printeaza / Trimite completari

Unitati majore de relief in Europa

Acasa » Lectii Geografie

Unitati majore de relief in Europa

Unitatile majore de relief reprezinta subdiviziuni ale treptelor de relief caracterizate prin limite relativ clare si precise si printr-o relativa omogenitate a conditiilor naturale.  

 

 • Unitatile montane
  • Alpii Scandinavici se afla pe teritoriul Norvegiei si Suediei. Dispunere N-E-> S-V. S-au format in timpul orogrnezei caledoniene. Prezenta reliefului litoral (tarm cu fiorduri). Altitudine maxima 2469 m, relief glaciar, alcatuit din roci dure.
  • Muntii Pirinei se afla la granita dintre Spania si Franta pe statul Andora. S-a format in timpul orogenezei alpine. Dispunere V-E. Altitudine maxima 3404 m => prezenta ghetarilor permanenti. Relief glaciar. Alcatuiti din roci dure.
  • Alpii se afla pe teritoriul Frantei, Italiei, Elvetiei, Austriei, Germaniei. Forma unui arc de cerc. S-a format in timpul orogenezei alpine prin incretirea scoartei. Altitudinea maxima 4807 – Mont Blanc. Relief glaciar, ghetari permanenti. Alcatuiti din sisturi cristaline dar si calcare si conglomerate.
  • Alpii Apenini se afla pe teritoriul Italiei. Orientare NV-SE. S-au format in timpul orogenezei alpine. Altitudinea maxima 2912 m. Relief vulcanic.
  • Muntii Carpati se afla pe teritoriul Romaniei, Slovaciei, Poloniei, Ucrainiei si Serbiei. S-au format in timpul orogenezei alpine prin incretire. Altitudinea maxima 2655 m in Slovacia. Are un traseu sinuos, sunt alcatuiti din toate tipurile de relief vulcanic si prezinta si relief glaciar. Are cel mai lung lant vulcanic  stins in Europa.
  • Muntii Ural dispunere N-S. S-au format in timpul orogenezei hercinice. Altitudinea maxima 1894 m varful Narodnaia. Alcatuiti din roci dure. In subsol minereuri feroase si neferoase. 2000 km lungime, cel mai lung al Europei.
  • Muntii Caucaz, dispunere V-E. Altitudine maxima 5642 m. Relief glaciar, ghetari permanenti. Roci dure. S-au format in timpul orogenezei alpine.
  • Alpii Dinarici in N-V peninsulei Balcanice. S-au format in timpul orogenezei alpine prin incretire. Dispunere NV-SE. Altitudinea maxima 2500m. Relief glaciar, litoral. Tarm dalmatic, prezenta reliefului carstic.
  • Muntii Balcani, nordul peninsulei Balcanice (cea mai mare dimensiune pe teritoriul Bulgariei). S-au format in timpul orogenezei alpine. Altitudine maxima 2376m. Alcatuit din sisturi cristaline si roci sedimentare- relief carstic si petrografic.
  • Muntii Penini s-au format in timpul orogenezei caledoniene. Altitudinea maxima mai mica de 1000 m. Prezinta relief petrografic si fluviatil.
  • Meseta Spaniola, s-au format in timpul orogenezei hercinice. Altitudinea varieaza de la 600 la 1000 m. Este inconjurata de unitati montane numite siere.
  • Siera Nevada, altitudine maxima 3478m si are cel mai sudic ghetar permanent.

 

 • Unitati de campie.
  • Campia Europei de est, se desfasoara pe o suprafata de 4 milioane de kilometri patrati si este cea mai mare unitate majora de relief din Europa. S-a format prin depunere de sedimente pe vechea platforma est europeana. Altitudininile sunt mai mici de 300 m; prezinta o inclinare de la sud la nord. Are relief glaciar (morene glaciare). Campia este afectata de glaciatiunea cuaternara. Este o campie fluvio-glaciara.
  • Campia nord-Europeana / Germano-Polona, este o campie fluvio-glaciara. S-a format prin depunere de sedimente pe scutul baltic. Altitudinea scade de la vest la est si cea mai mica altitudine este de mai putin de 200 m.
  • Campia Panonica, este cel mai intinsa pe teritoriul Ungariei. Este o campie fluvio-lacustra.S-a format prin depunere de sedimente intr-un fost lac. Prezinta altitudini mai mici de 200 m. Are relief fluviatil.
  • Campia Padului este o campie fluvio-lacustra. S-a format prin depunere de sedimete intr-un fost golf al marii Adriatice. Are altitudini mai mici de 200 m. 


Articole asemanatoare cu Unitati majore de relief in Europa

 1. Uniunea Europeana - aspecte general.. citeste articolul

                  Statele fondatoare ale U.E. au fost: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. In 1972 au aderat inca 3 state: Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Danemarca. In 1981 a ade..

  Categorie: Lectii Geografie

 2. Industria citeste articolul

  Industria energiei electrice                 O treime din productia de energie electrica este obtinuta in Europa. Jumatate din energia electrica din Europa este obtinuta in..

  Categorie: Lectii Geografie

 3. Hidrografia Europei si a Romaniei citeste articolul

  Europa   Apele oceanice:  In nord : Marea Barents, Marea Alba, Marea Baltica, Marea Nordului, Marea Manecii. In vest : Oceanul Atlantic. In sud : Marea Ligurica, Marea Tireniana, Marea Ionica, Marea Adriatica, Marea Egee..

  Categorie: Lectii Geografie

 4. Europa si Romania - elemente geogra.. citeste articolul

  Caracteristici generale ale Europei si ale Romaniei. Europa, penultimul continent ca suprafata (104 milioane km patrati), populatie- 700 milioane locuitori, densitate 70 locuitori. Limita care separa Europa de Asia este formata din muntii U..

  Categorie: Lectii Geografie

 5. Clima europei citeste articolul

  Definitie - clima : evolutia tipica a vremii pe o suprafata si un interval mare de timp.Definitie - vremea : starea climei la un moment dat si pe o suprafata determinata. Factorii genetici ai climei (determina si influenteaza clima).Pozitia ge..

  Categorie: Lectii Geografie